0771.566.011 sau 0723.467.954 / office@cititor-cnas.ro

Va prezentam o serie de ghiduri complete pentru instalarea cititoarelor de carduri de sananate comercializate de noi, dar si cateva probleme legate de semnaturile digitale.

DISCLAIMER: Informatiile de mai jos sunt folosite de echipa Cititor-CNAS.ro in instalarea cititoarelor de carduri. Am punctat si o serie de probleme identificate de-a lungul timpului in procesul de instalare. Cu toate acestea, compania Activ Smart, proprietara Cititor-CNAS.ro nu poate fi facuta in nici un fel raspunzatoare pentru eventuale daune/pierderi de informatii cauzate de realizarea pasilor de mai jos, in ceea ce priveste instalarea de drivere pentru cititorul de carduri sau pentru semnatura digitala.

Am decis sa facem o pagina speciala in care sa explicam pe larg cum se instaleaza cititoarele de card-uri de sanatate comecializate de noi (de la producatorii Omnikey, Gemalto sau Ingenico)

Trebuie sa mentionam, inca de la inceput, ca procedeul de instalare a cititorului nu este un proces greu, insa nefunctionarea card-ului de sanatate si primirea vestitei erori "Eroare verificare card activat (-64)" este cauzata in 99% din cazuri de semnatura digitala. Dupa sectiunea de instalare drivere, descriem si problemele de semnatura digitala si rezolvarea acestora.

ATENTIE! Pe sistemele de operare mai noi, cititoarele se instaleaza singure. Cu toate acestea, ele vor fi vazute de sistemul de operare ca cititoare generice (Microsoft Generic USB card reader, USB Smart card reader, etc) si nu vor genera conflicte in sistemul de operare. Cu toate acestea, ele NU sunt functionale pentru sistemul de card-uri de sanatate datorita limitarilor impuse de dezvoltatorii de software. Pentru a va functiona corect, cititoarele trebuie sa fie vazute explicit ca ceea ce sunt (Ex Omnikey 3821 sau Gemalto USB TR (IC Bridge 30) etc. De aceea este necesar sa urmati pasii de mai jos.

Instalarea cititoarelor HID Omnikey

Pentru instalarea tuturor cititoarelor HID Omnikey aprobate de CNAS (mai exact HID Omnikey 3021, 3121 si 3821) se urmeaza pasul A. In plus, la cititorul HID Omnikey 3821 este necesar si pasul B.

Pasul A

 • Driverul este acelasi pentru toate cele trei cititoare. Se identifica tipul de sistem de operare pe care il aveti (Windows XP, Vista, 7 etc), efectuand click dreapta pe icon-ul My Computer si apoi selectand Properties. Atentie, este foarte important daca aveti sistemul pe 32 biti sau pe 64 de biti.

 • Pentru sistemele de operare Windows XP, Vista, Windows 7, pe 32 de biti, se descarca driverul de mai jos.
  Descarca

 • Pentru sistemele de operare Windows XP, Vista, Windows 7, pe 64 de biti, se descarca driverul de mai jos.
  Descarca

 • Pentru sistemul de operare Windows 8 si Windows 8.1, pe 32 de biti, se descarca driverul de mai jos.
  Descarca

 • Pentru sistemul de operare Windows 8 si Windows 8.1, pe 64 de biti, se descarca driverul de mai jos.
  Descarca

 • Dupa ce ati descarcat driverul, il instalati. Nu este absolut necesar, insa este recomandat un restart de calculator la finalul operatiei.

Pasul B

Se aplica doar la cititorul HID Omnikey 3821. Acesta are nevoie de un driver suplimentar de la producator, pentru a se corecta mesajul "Cardul a fost retras din cititor" atunci cand INTRODUCEM card-ul.

Se descarca de pe acest link Cardman SPE API. Dupa descarcare se porneste installer-ul, care va DEZARHIVA kitul de instalare in C:\Omnikey. Dupa ce s-a terminat, se merge in C:\Omnikey, se intra in directorul CardMan_SPE_API_V1_1_0_11 si de acolo se lanseaza setup.exe. Se instaleaza normal si apoi se recomanda un restart de calculator.

Instalarea cititoarelor GemAlto

Driverele pentru cele doua cititoare Gemalto (PC USB SL sau PC USB TR) sunt identice, chiar daca producatorul a facut o pagina explicita de drivere pentru fiecare model. Se indentifica tipul de sistem de operare pe care il aveti (Windows XP, Vista, 7 etc), efectuand click dreapta pe icon-ul My Computer si apoi selectand Properties. Atentie, este foarte important daca aveti sistemul pe 32 biti sau pe 64 de biti.

 • Daca sistemul de operare este pe 32 biti (indiferent ca este Windows XP, Vista, 7 sau 8) atunci se descarca driverul de mai jos
  Descarca

 • Daca sistemul de operare este pe 64 biti (indiferent ca este Windows XP, Vista, 7 sau 8) atunci se descarca driverul de mai jos
  Descarca

Dupa ce ati descarcat driverul, il instalati. Nu este absolut necesar, insa este recomandat un restart de calculator la finalul operatiei.

Instalarea cititorului Ingenico Liteo

Se efectueaza click aici si se deschide pagina de drivere a producatorului, chiar pentru produsul Ingenico Liteo. Se alege Download Windows driver, se descarca driverul si apoi se instaleaza.

Nu este absolut necesar, insa este recomandat un restart de calculator la finalul operatiei.

Semnatura digitala

Majoritatea problemelor de comunicatie cu cardul de asigurat de sanatate sunt generate de semnatura digitala, in special de driverele pentru tokenurile respective. Trebuie sa intelegem ca cititorul de carduri este un device simplu, care pur si simplu asigura transmiterea datelor de la card catre calculator si vice-versa. Este similar unui mouse, care ori merge, ori nu merge. Daca el este instalat corect, dar apar click-uri aiurea pe ecran este ori vina persoanei care il misca, ori se intampla altceva. Rata de defecte a cititoarelor Omnikey sau GemAlto comercializate de noi (peste 6000 de bucati) a fost 0 (zero). Nu ni s-a intamplat sa avem vreun cititor care sa fie defect, el fie nu era instalat corect, fie erau probleme cu semnatura digitala. Nu putem spune acelasi lucru despre cititoarele ACR, despre care partenerii nostri ne-au spus ca li se intorc la garantie (adica la schimbat, ca nu se repara un cititor) intr-o cantitate ingrijoratoare.

Cea mai des intalnita problema este cea legata de tokenul de semnatura digitala Oberthur de la Certsign. Din cauza unor drivere mai vechi (orice versiune de Authentic Manager mai veche de 4.5.4), tokenul Oberthur creaza probleme in functionalitatea card-ului de asigurat. Am gasit pe Internet la aceasta adresa un document in care este explicata pe larg aceasta situatie, precum si modul in care se pot face update-urile de drivere pentru Oberthur. Cu toate acestea echipa Cititor-CNAS.ro NU va recomanda sa faceti singuri update-ul decat daca aveti cunostinte avansate de PC si Windows. In caz contrar puteti pierde certificatul digital. Cel mai indicat este sa contactati furnizorul de semnatura digitala (in acest caz Certsign) si sa ii rugati sa va faca ei update-ul de drivere remote (adica sa intre ei prin Teamviewer in calculatorul dvs si sa va faca update-ul de drivere)

In 90% din cazuri in care un utilizator are token Oberthur si versiunea Authentic Manager mai mica de 4.5.4 (de obicei este 4.4.4) acesta va primi "Eroare verificare card activat (-64)" in SIUI.

Recomandam sa faceti update de drivere de semnatura digitala indiferent de token-ul pe care il aveti si indiferent de providerul de semnatura digitala.

Un alt caz intalnit de noi in diversele situatii in care am acordat suport in instalarea cititoarelor era urmatorul: Un doctor a avut inainte un token Oberthur, a avut instalat Authentic Manager. Recent a primit de la providerul de semnatura digiala un alt token. Insa nimeni nu a dezinstalat Authentic Manager. ATENTIE! Chiar daca aveti alt token cu alte drivere, insa pe sistem se regaseste Authentic Manager, versiune veche, veti primi "Eroare verificare card activat (-64)" in SIUI. Aceasta problema se rezolva prin dezinstalarea Authentic Manager.

In problemele legate de semnatura digitala, trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte:

 • Faptul ca ati re-semnat recent contractul cu providerul de semnatura digitala pentru inca un an, NU inseamna ca aveti si ultimele drivere. Acestea trebuie instalate manual pe calculatorul dvs.
 • In general (si aici ne vom atrage oprobiul furnizorilor de semnatura digitala, dar pur si simplu ne axam pe informatiile relatate de medici de-a lungul timpului) furnizorii de semnatura digitala evita sa intre remote sa va faca ei update de drivere de semnatura digitala. Nu putem sa spunem decat ca nu este un proces simplu si puteti chiar sa va pierdeti certificatele digitale daca vreo operatie nu este efectuata corespunzator.
 • Daca veti instala cititorul pe alt calculator sau daca cineva va reinstaleaza Windows-ul pe calculatorul dvs, trebuie urmati din nou pasii de mai sus, atat in ceea ce priveste cititorul, cat si la semnatura digitala, pentru ca semnatura digitala are pe CD-ul de instalare driverele vechi.

Experimentati probleme cu driverul?

Luati legatura cu unul din reprezentantii nostri